Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Ülkemize özel bir duruma değinmek istiyorum. Yazılımcı sorunlara çözüm üreten bir düşünme tarzına sahiptir. Karşılaştığı durum yada olay için en makul ve verimli çözümü üretmeye, sorunu çözmeye çalışır. Ancak çevresel etkenler ve tabiri caizse işten anlamayanlar olayın içine dahil oldukça süreç karışır.
Üniversite zamanından beridir kendim için söylediğim bir felsefem var “Basit düşün”. Herşeyin çözümü için uygulanması gereken yegane yol desem herkes yanlış sayılmam herhalde. Yazılım geliştirirken de bu esasa uygun hareket ederek projeyi yönetmek en başta sizin faydanıza olacaktır.
Sürecin başında:
Pproje şöyle olur oradan bunu alırız sonra entegrasyon yazar verileri diğer programa alırız, facebook la giriş yapılır, şuraya reklam alırız sonra böyle olur Haydi başlayalım!
okurken ne kadar tanıdık geldi cümleler değil mi? Hepimiz böyle hareket ediyoruz ve projeyi yapmaya başlayınca işler karışıyor içinden çıkamaz hale geliyoruz. Bu durumun başlıca sebebi basit düşünme ilkesini terk etmenizde kaynaklanıyor. Sorunun çözümü için uygulayacağımız method ufak parçalara bölüp aşama aşama ilerlemek işimizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.
Basit düşünme ilkesini projenin her aşamasında uygulamaya dikkat etmeliyiz. En önemli ve genelde en çok hata yapılan aşama analiz süreci. İhtiyaçlarin tam olarak belirlenmesi düzgün olmayınca proje uygulama esnasında birçok kere değişme uğruyor ve ortaya yamalı bohça gibi yazılımlar çıkıyor. Yönetimi zor, performansı düşük ve en önemlisi maliyeti yüksek. İşin başında ihtiyaçlari doğru belirleyip uygun mimari ve teknolojilerle durumu pozitife çevirmek bizim elimizde.
Yazının başında belirttiğim dış etkenler de basit düşünme ilkesinin uygulanmasını engelleyen diğer bir büyük faktör.
– Yeteri kadar analiz etmedik ve en doğru çözümü bulamadık!
– Olsun sen yap bakarız ilerde duruma, yap geç…
Diyen çok sayıda yönetici ile denk gelmişsinizdir. Bu tarz bir yaklaşım sonrası işi çözecek yine biz olduğumuzdan başımıza gelmeden süreci baştan ne kadar zorlayabilirseniz (sisli noktaların giderilmesi için bu şart) o derece avantajınıza aklınızda olsun.
Her sorunu dış etkenlere ve başkasına atmış gibi de olmayalım işin bizim açımızdan durumu da önemli. Kendimizi geliştirmek için çaba sarf etmeli ve çalışma disiplini doğru yapmalıyız. Aksi taktirde projenin son zamanı yaklaştıkça üzerimizdeki baskı da artacaktır normal olarak.
Basit Düşünmeyi unutmayın ve muhakkak deneyiniz!
Naçizane görüşlerimi paylaştım. Yorumlarda olumlu ve olumsuz düşüncelerinizi paylaşırsaniz memnun olurum.
Haydi kod yazmaya devam 🙂