Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Bahtsız Olmayan Yazılımcılar (BOY) röportaj serimize sevgili Hakan Uzuner ile başlıyoruz. Kendisiyle uzun yıllardır tanışıyoruz. Ortak çalışma imkanımız da oldu. Çeşitli etkinliklerle de beraber olduk. Aramızdaki samimiyete istinaden davetimi kabul etmiş olduğu için kendisine teşekkür ediyorum.
Çok uzun olmayacak şekilde sorular hazırladım. Umarım bu yazıyı okuyanlara faydalı olacaktır. İlham vermesini amaçladığım BOY serisine olabildiğince devam etmek istiyorum. Haydi başlayalım…
1.Hakan Uzuner kimdir?
1980 İstanbul doğumluyum. Beşiktaş’ ta doğmuş birisi olarak Beşiktaşlıyım. Ancak malum yoğun bir iş hayatım olduğu için ne yazık ki maçları çok takip edemiyorum ve fanatik bir taraftar değilim.
1995 yılında tanıştığım Bilgisayar bende bir tutku olduğu için 23 yıldır ondan vazgeçemiyorum.
2.Eğitim ve çalışma geçmişi neler yaptınız?
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Mezunuyum. Sakarya Üniversitesinde ise Bilişim Sistemleri üzerine yüksek lisans yaptım.
2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Şu anda profesyonel iş hayatıma kendi şirketim olan ITSTACK Bilgi Sistemlerinde devam ediyorum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalının Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım.
3.Büyüyünce ne olacaksınız?
Çok güzel bir soru! Hala gelişmeye ve büyümeye devam ettiğimi düşündüğüm için herhalde emekli olurum. Çünkü sürekli değişen ve gelişen teknoloji dünyasında sanırım hiçbir zaman büyüyemeyeceğiz. Büyüdük dediğimiz de ise artık emeklilik zamanı gelmiş olacak.
4.Sizi bu noktaya getiren en önemli özelliğiniz?
Aslında ilk okul zamanlarından beri çok bildiğim güçlü bir özelliğim var; “çok çalışmak”. Gerçekten beni yakından tanıyanlar bilir insan üstü bir çalışma tempom var. Hatta eğitmenlik yaptığım bir dönem 2 yıl boyunca 7 gün tatil yapmadan çalıştığımı bilirler. Peki neden bu kadar çok çalışıyorum? Aslında hırslı birisi olduğum için çalıştığım alanda başarılı olmak istiyorum, ancak çok zeki olmadığım içinde zayıf yanım olan zekayı çok çalışarak kapatıyorum. Yani insanlar’ ın güçlü yanları aslında zayıf yanlarını kapatmaya çalışırken güçlendirdikleri alanların olduğuna inanan bir insanım.
5.Hayatınızın kırılma noktası var mı? Varsa nedir?
Evet, çalıştığım şirketten asker’e gitmek üzere ayrılıp eğitim aldığım kurumdaki öğretmenime bir veda ziyareti sırasında kendimi sistem eğitmeni olarak bulmam. Ondan sonra zaten kariyerim o kadar hızlı değişti ki ben bile hatırlayamıyorum.
6.Yeni başlamak isteyenlere ya da öğrenim hayatına devam edenlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle kendilerini çok iyi tanımaları lazım. Zayıf ve güçlü yanlarını öğrenmeli ve güçlü olduğu alanlara yönelmeleri gerekli. Hedefleri olmadan kariyer planı çıkarmak son derece gereksiz harcanmış zamana dönüşebilir.
7.Bahtsiz Yazılımcı olmamak için neler yapmak gerekir?
Belki de röportajın en güzel kısmı burası. Ben bir yazılımcı değilim ancak etrafımda çok fazla bahtsız yazılımcı var. Bunun en büyük nedeni ne istediğini bilmeyen müşteriler. Bunu sanırım değiştirmek pek kolay değil. Bu nedenle olabildiğince uluslararası şirketlerde iş imkanı kovalarlar ise en azından daha akla yatan projelerde çalıştıkları için daha doğru teknolojileri öğrenmiş ve katma değerli projeler sayesinde kendilerini kısa sürede daha fazla geliştirmiş olacaklardır.
8.Gelecekte ülke olarak yazılımda hangi seviyede olacağımızı hayal ediyorsunuz?
Ülkemizin içinde bulunduğu durumu düşünürsek kısa sürede uçak motoru, araba, uydu veya benzeri yüksek teknoloji ürünleri üreteceğimizi sanmıyorum. Bunun ülkemiz ile bir alakası yok aslında. Bu işi yapan diğer ülkelere bakacak olursak her bir bu tarz geniş çaplı üretimi destekleyen teknolojiler için minimum 15 veya 20 yıl gibi bir zaman gerekiyor. Yazılım ise öyle değil, bir fikir ile bir anda tüm Dünyanın kullanacağı bir platform oluşturabilir, bunu ürünleştirebilir ve gerçekten başta ülke ekonomisine sonrasında ise eko sisteme katkı sağlamış olursunuz.
9.Kapanış olarak eklemek istedikleriniz?
Yazılımda işler bizdeki gibi pek olmuyor aslında. Eğer çok zeki değilseniz bir şey üretemiyorsunuz ve sürekli size verilen işleri yapıyorsunuz. Bu durumda aslında asıl yazılımcılığın ruhunu yaşayamıyorsunuz. Daha önceki tavsiyemde olduğu gibi güçlü yanlarınızı iyi öğrenirseniz başarısız bir yazılımcı olacağınıza başarılı ama başka bir sektör çalışanı olabilirsiniz.
Hakan Uzuner’i ÇözümPark portalından veya şahsi web sitesi olan hakanuzuner.com adresinden takip edebilirsiniz.